Posted in ֆիզիկա

«Զատկական ձվի ֆիզիկան»

Որ երևույթն է ընկած ձվի ներկման հիմքում և ինչպես է այն արտահայտվում: Բացատրել:

Ձվի կեղևը գունավորելու սովորույթը հնուց է գալիս։ Զատկի ձուն ընդունված է օգտագործել Զատկի սեզոնի ժամանակ: Հին ավանդույթի համաձայն, օգտագործվում են ներկած սովորական ձվեր։ Չնայած, որ ձուն ընդհանրապես խորհրդանշում է առատություն և վերածնունդ, Քրիստոնեական Զատկի ժամանակ այն Սուրբ գերեզմանի խորհրդանիշն է, որտեղից Հիսուսը հարություն առավ։ Զատկի ձվերը կարմիր գույնով ներկելը խորհրդանշում է Հիսուսի խաչելության ժամանակ թափած արյունը։ Ըստ արևմտյան քրիստոնեական լեգենդի երբ Մարիամ Մագդաղենացին խաշած ձու է տանում Հիսուսի գերեզմանի մոտ հավաքված կանանց և տեսնում է, որ Հիսուսը հարություն է առել, այդ ժամանակ նրա զամբյուղի միջի ձվերը հրաշքով կարմիր գույն են դառնում: Մեկ այլ լեգենդ էլ կապված է Մարիամ Մագդաղենացու՝ Ավետարանը քարոզելու ջանքերի հետ: Այս լեգենդի համաձայն՝ Հիսուսի Հարությունից հետո, Մարիամը այցելում է Հռոմի կայսրին և ողջունում այս խոսքով՝ «Քրիստոս հարյավ ի մեռելոց», դրանից հետո կայսրը մատնացույց է անում սեղանին դրված ձուն և ասում. «Եթե այդ ձուն կարմիր գույն չդառնա, ապա Քրիստոսը հարություն չի առել»: Այդ խոսքից հետո, ասում են, որ ձուն անմիջապես կարմիր է դառնում։

Ձվի թարմությունն ստուգելու հնարավոր միջոցները:

Վերցնում ենք բաժակը, մեջը դնում ձուն, վրան լցնում սառ ջուր՝  եթե ձուն սկսում է լողալ ապա այն թարմ չէ, իսկ եթե մնում է բաժակի հատակին ուրեմն ձուն թարմ է։

Ինչպես ստուգել՝  եփած է ձուն թե ոչ:

Երբ ձուն դնում ես սեղանին և պտտում, ապա կտեսնենք որ եփված ձուն ավելի լավ և երկար է պտտվում քան հումը։

Ինչպես ճիշտ  խաշել ձուն:

Վերցնում  ենք այն ափսեն ինչով պետքե եփել դնում կրակին և լցնում ջուրը, թողնում որ հասնի կիսայեռման աստիճանի, այնուհետև ձուն դնուենք մեջը։ Եթե ուզում ենք թերխաշ, թողնում ենք եփի 3-5 րոպե, եթե լավ եփված 10-15 րոպե

Ինչու չի կարելի ձուն տեղադրել միկրոալլիքային վառարանի մեջ:

Քնի որ ես ինքս մեկ անգամ փորցել եմ եփված ձուն տաքացնել, նաև գիտեմ թե ինչ է կատարվում։ Ձուն դրեցի միկռոալիքային վառարանի մեջ, միացրեցի 30 վարկյանը և 10 վարկյան լրանալուն պես պայթեց վարանի մեջ։ Այտ իսկ պատճառով ես ինքս էլ խորհուրդ չեմ տալիս կրկնել իմ արածը։   Շատ դաժան հետեվանքներ է ուենում -_- ։

Հեղինակ՝

Իմ մասին Բարի գալուստ իմ բլոգ: Ես Նարեկ Ներսեսյան եմ: Ծնվել եմ 2006 թվականին, սեպտեմբերի 12-ին: Սովորում եմ Մխիթար Սեբաստացի կրթահամալիրում: Սիրում եմ զբաղվել սպորտով, համակարգչային խաղերով և ծրագրերով: Ունեմ շատ լավ ընկերներ: Շատ եմ սիրում իմ նոր դպրոցը։

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s